Nordian Capital neemt voor meer dan €10 mln een meerderheidsbelang in DutchTec Source, maker van machines voor de voedselverwerkende industrie. Met de komst van de Amsterdamse investeerder krijgt het Gelderse bedrijf meer armslag om te expanderen, mede door overnames van soortgelijke bedrijven. Een stoomkoker voor aardappelen, volgens Dutch TecSource de grootste ter wereld.

‘Er is wereldwijd een grote behoefte aan machines voor verwerking van agrarische producten’, zo licht Perry Bos toe, managing partner van Nordian Capital. De in Beusichem gevestigde onderneming heeft in die markt al een stevige positie, maar verdere internationale expansie behoort volgens de investeerder zeker tot de mogelijkheden. Fritesfabrikanten

Dutch TecSource is vooral bekend als bouwer van machines voor de aardappelverwerkende industrie, waaronder grote fritesfabrikanten. Ook levert het bedrijf productielijnen voor onder meer groenten, sojabonen, champignons en blauwe bessen. Ruim de helft van de miljoenenomzet wordt behaald met export. ‘De machines vinden gretig aftrek in de VS en Canada, landen met een grote agrarische sector waar ook de verwerkers zitten’, zegt Bos.

Nordian verwerft een meerderheidsbelang in het dertig jaar oude Dutch TecSource door de oprichters, Rob van Beem en Justin Wakker, gedeeltelijk uit te kopen. Beiden blijven betrokken als aandeelhouder en adviseur. Ook de zittende directie, met Marcel van de Pol als ceo, gaat participeren in het bedrijf.

Acquisities
Als mogelijke overnames in de branche concreet worden, zal de investeringsmaatschappij kapitaal bijstorten. Bos: ‘Je moet dan denken aan acquisitie van aanpalende bedrijven in de machinebouw.’ Dutch TecSource ontwikkelt en produceert zijn machines in de fabriek in Beusichem en daar wil Nordian ook niets aan veranderen. ‘Het gaat om hoogwaardige apparatuur waar veel kennis en kunde bij komt kijken. Die activiteit is niet zomaar te verplaatsen naar een lagelonenland’, zo stelt de investeerder.

Meer deals
Nordian timmert de laatste maanden stevig aan de weg op de overnamemarkt. Naast Dutch TecSource is dit najaar een belang genomen in Pos Service Holland in Ankeveen, een groothandel in startmotoren. En de investeerder werkt nog aan een derde deal die naar verwachting voor de kerstdagen wordt afgerond. Daarnaast verkocht de durfinvesteerder in november zijn aandelen in Chrysal International, producent van bloemen- en plantenvoeding. Chrysal kwam toen in handen van branchegenoot OAT Agrio Japan.

Nordian put voor de overname van Dutch TecSource uit een fonds met een omvang van €300 mln, waarvan inmiddels ruim de helft is geïnvesteerd. De belangrijkste beleggers achter Nordian zijn Rabobank en PGGM.

Terug naar overzicht