Postadres

Laurier 44
8101 HM RAALTE
Nederland

Bezoekadres

Laurier 44
8101 HM RAALTE
Nederland

Telefoon:
+31 (0) 572 373 488
info@scientanova.com
www.scientanova.com/

Scienta Nova (nieuwe kennis) is een onafhankelijk en deskundig adviesbureau dat zich bezig houdt met de meest uiteenlopende onderwerpen binnen de voedingsmiddelenindustrie.

Vanaf de oprichting op 1 januari 2000 zijn wij begonnen met het verzorgen van opleidingen in de voedingsmiddelentechnologie. Al vrij snel werden er projecten opgestart die gelukkig allemaal met microbiologie of voedingsmiddelentechnologie te maken hadden. In 2008 kwamen de eerste vaste medewerkers in beeld die een welkome versterking betekenden voor het advies en inspectiewerk dat inmiddels van de grond gekomen was. Al vrij snel kwamen er stagiairs in beeld van de opleiding Life Sciences van de Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) te Leeuwarden. In 2015 hebben wij voor het eerst stagiaires van de opleiding Forensic Sciences van HVHL in dienst genomen die een verrassende verrijking vormden voor onze activiteiten op het gebied van bestrijding van voedselfraude.

Inmiddels spitsen onze activiteiten zich toe op vier werkgebieden:

  • Advies
  • Opleidingen
  • Onderzoek
  • Inspecties

De ervaringen die wij opdoen bij de inspecties van bedrijven en instellingen leveren fraai lesmateriaal op dat wij uiteraard anonimiseren. Ook vergroot het ons voortschrijdende inzicht op het gebied van voedselveiligheid en de daarmee verbonden regelgeving.

Onze onderzoeken kunnen soms een rechtstreeks gevolg zijn van onze inspecties. Zo kan er een onderzoeksvraag naar voren komen naar aanleiding van een resultaat van een inspectie. Op deze manier houden wij al ons opleidingsmateriaal actueel en juist. De cursist profiteert hiervan met volle teugen. Zeker als de soms taaie stof doorspekt worden met de overvloedige anekdotes uit het werkveld.

Vanuit onze ruime ervaring op alle terreinen van de voedingsmiddelentechnologie kunnen wij de meest uiteenlopende adviezen geven. Als het met voedingsmiddelentechnologie te maken heeft dan voelen wij ons thuis als een vis in het water.

Wij hebben toegang tot alle databanken op het gebied van wetenschappelijke literatuur, zodat wij alleen betrouwbare bronnen gebruiken. Daarnaast hebben wij een netwerk van specialisten om ons heen die wij kunnen raadplegen.

Doordat wij zo breed georiënteerd zijn op het gebeid van de voedingsmiddelentechnologie, lukt het ons vaak om logische verbanden te herkennen. Zo hebben wij ontdekt dat de bruinkleuringsreactie van een (zilver)ui vrijwel dezelfde chemische reactie is als de zwartkleuring van een garnaal of een kreeft. Dit verschijnsel heet melanosis. Deze reactie kan in haar beginfase effectief gestopt worden door het gebruik van sulfiet.

Ook hebben wij ‘uitgevonden’ dat ieder ziekenhuis laboratorium om de hoek snel koolmonoxide (CO) kan meten dat achterblijft in vlees dat daarmee op illegale wijze mee is behandeld. In de VS wordt dit middel ruimschoots toegepast om het vlees mooi rood mee te kleuren. In Europa is de inzet van dit giftige gas verboden.

Omdat wij volstrekt onafhankelijk zijn kunnen wij een zuiver en objectief advies geven. Voor de levering van machines aan onze klant bijvoorbeeld, werken wij altijd voor de opdrachtgever en niet de machinebouwer die toevallig een leuke commissie in het vooruitzicht stelt. In dit geval stellen wij een degelijk afname protocol op waar zowel de koper als verkoper veel baat bij heeft. Alle afspraken worden vooraf zeer duidelijk vastgelegd.

Wij luisteren altijd aandachtig naar wat de klant vraagt, want wij weten als geen ander dat ‘De gestelde vraag iemands wijsheid toont.’

Terug naar overzicht

Contact

  • Einsteinbaan 1
  • 3439 NJ Nieuwegein
  • Postbus 2600
  • 3430 GA Nieuwegein

Volg ons

© 2023 - HDN heeft zijn website laten maken met liefde door Fervent Digital.