Aan machines en installaties voor de voedsel-, dranken- en farmaceutische industrie worden veel eisen gesteld. Logisch, want het gaat om producten die mensen innemen. Maar voor de producenten en hun toeleveranciers is het niet eenvoudig om de juiste weg te vinden in de veelheid van normen, richtlijnen en codes. De branchegroep DMFI (Dutch Machinery for the Food Industry) van de Koninklijke Metaalunie wilde hierin helderheid brengen.

“Wij hebben een blauwdruk geschreven voor machines, componenten en installatiedelen waarvoor hygiëne een rol speelt. Daarvoor hebben we alle relevante bestaande normen, richtlijnen en codes geïnventariseerd en over elkaar gelegd. Zo hebben we een concreet verhaal gemaakt dat toepasbaar is in onze markten. We hebben het de naam HDN gegeven: Hygienic Design Norm.”

De leden van DMFI de afgelopen jaren hard hebben gewerkt aan antwoorden op vragen tegen als: Hoe moet ik het precies ontwerpen en in elkaar zetten? Waar moet ik rekening mee houden voor de las, de buis en andere aspecten? De diverse werkgroepen binnen DMFI hebben concrete antwoorden samengesteld met betrekking tot normen, juridische aspecten en de praktische kanten van lassen en materiaalkeuze. Daarvoor worden vier toepassingscategorieën, op basis van de hygiënische eisen die gesteld worden in de voedingsmiddelenindustrie, onderscheiden. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt naar klassen te beginnen bij de categorie non-food en eindigen bij aseptisch.

HDN 1: Is gericht op hygiëne, een aseptische toepassingen.
HDN 2: Toepassingen waarbij het systeem CIP gereinigd wordt.
HDN 3: Behandeld de hygiënische processen die na demontage gereinigd worden
HDN 4: Gericht op de non food.

HDN richtlijnen variëren op het gebied van mechanisch ontwerp, toegepaste materialen, manier van monteren, manier van lassen en de manier van controleren.

Contact

  • Einsteinbaan 1
  • 3439 NJ Nieuwegein
  • Postbus 2600
  • 3430 GA Nieuwegein

Volg ons

© 2021 - HDN heeft zijn website laten maken met liefde door Fervent Digital.