De Europese norm EN 1672-2 t.b.v. de machine bouw voor de voedingsmiddelen industrie en dan specifiek voor de hygiƫnische aspecten en reinigbaarheid, heeft een update gehad. De nieuwe versie komt ter vervanging van de laatste versie uit 20015. De EN 1672-2 vormt de basis voor de EHEDG aanbevelingen en is ook onderdeel van de HDN methodiek. Alle wijzigingen zullen ook meegenomen worden in de diverse trainingen die HDN verzorgd.

Een heel belangrijke norm dus voor het ontwerpen en bouwen van machines en installaties voor hygiƫnische processen. Hoewel de norm soms heel gedetailleerd machineonderdelen omschrijft, is hij vooral sterk verbeterd in de procedure. Zo is bijvoorbeeld de HRA (Hygiƫne Risico Analyse) aangepast naar een iteratief flowdiagram waarbij je door de probleemstelling geloodst wordt middels vragen. Daarnaast is de norm ook aangepast op gebied van het maken van een handleiding voor de betreffende machine of installatie.

NEN-EN 1672-2:2019 (Ontw. en Machines voor voedselbereiding – Algemene basisregels – Deel 2: HygiĆ«ne-eisen) komt in de plaats van NEN-EN 1672-2:2005+A1:2009

Norm downloaden? Klik hier en ga naar de website van NEN.

Terug naar overzicht