Wat voorheen bekend was als de Machine Richtlijn, is nu voortaan de Machine verordening. Dat is naast inhoudelijk vooral juridisch een hele verandering. Het betreft zelfs een geharmoniseerde verordening en dat houdt in dat deze Europese wet in alle lidstaten dezelfde status heeft. Niemand uitgezonderd en men is verplicht deze wet na te leven.

De verordening omschrijft o.a. de Essential Health and Safety Requirement (EHSR) vereisten. Het is aan u om die aantoonbaar uit te voeren. Om die eisen effectief invulling te geven zijn geharmoniseerde normen beschikbaar. Er heerst hiervoor een vermoeden van overeenstemming, maar geeft geen garantie. Een norm heeft die status als die geregistreerd is in de OJEU. (link)

Een van de voornaamste aanpassingen is de mogelijkheid voor digitale handleiding en andere documenten.

Daarnaast is een goede omschrijving van het beoogde gebruik essentieel. Dit moet gebaseerd zijn op een risico inventarisatie en de grens beschrijving. Naast de bekende RI&E is de HRA (Hygiëne Risico Analyse) en de maatregelen die daar uit voortkomen de basis voor ieder machine ontwerp en de bouw daarvan.

Voor meer uitleg over de MVO nodigen wij u graag uit op de normendag 2.0. (2 oktober bij de WUR in Wageningen). Tijdens een de lezingen gaan we hier dieper op in.

 

Terug naar overzicht